Masz błyszczące czoło, nos i brodę? Martwią Cię nieestetycznie
plamki na policzkach? Cerę mieszaną można kontrolować. Trzeba tylko
przestrzegać kilku zasad pielęgnacji.
Stosuj łagodne żele myjące, które ograniczą wydzielanie
sebum i odpowiednio nawilżą poszczególnie partie twarzy. Nie zapominaj o przemyciu
twarzy tonikiem – ukoi, uspokoi i dodatkowo nawilży skórę.
Ważne jest, aby używać odpowiednich kremów do pielęgnacji. Krem
na dzień powinien mieć właściwości matujące. Natomiast krem na noc ma za
zadanie jak najgłębiej odżywić skórę.
Peeling należy wykonywać raz w tygodniu. Oto kilka domowych
sprawdzonych przepisów, z których korzystały nawet nasze babcie.
Kojąca maseczka śmietankowa
Potrzebujesz: 2 łyżki śmietany, łyżka miodu i łyżka otrąb
pszennych.
Składniki intensywnie mieszamy i nakładamy uzyskaną papkę na
twarz. Po 15 minutach zmywamy maseczkę ciepłą wodą.
Malinowa rozkosz – maseczka odżywcza
Potrzebujesz: ½ szklanki malin, łyżeczka miodu, łyżeczka
słodkiej śmietanki.
Maliny rozgniatamy widelcem lub tzw. kulą do ciasta.
Dodajemy pozostałe składniki i nakładamy mieszankę na twarz. Gdy minie kwadrans, zmywamy maseczkę ciepłą
wodą.
Peeling
Potrzebujesz: 4 łyżki mleka UHT 2 %, 1 łyżeczka miodu, 1
łyżka mielonych migdałów
Wszystkie składniki należy wymieszać energicznie na papkę.
Podczas wykonywania peelingu należy omijać okolice oczu. Masujemy twarz
okrężnymi ruchami przez trzy minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz