piątek, 8 stycznia 2016

Mentolowy smak mięty

Mięta, nie tylko zachwyca swoim orzeźwiającym aromatem i głęboką zielenią liści. Roślina ta zawiera wiele ważnych substancji odżywczych, jest bardzo zdrowa, ale należy ją spożywać w małych ilościach. 


Mięta, szczególnie pieprzowa, wykorzystywana jest od wieków w celach leczniczych. Łagodzi zaburzenia trawienne, hamuje rozwój bakterii i jest źródłem witaminy A i C. Najwięcej substancji odżywczych i aromatu ma świeżo zerwana mięta, z jednolicie zielonymi listkami, pozbawionymi szarych plamek.  


Mięta dodaje każdej potrawie charakterystycznego, mentolowego smaku. Można dodawać ją do napojów, sałatek, czy komponować z niej sosy. 



Sos miętowy do jagnięciny to jeden z moich ulubionych dodatków kulinarnych. Wystarczy świeżo posiekaną miętę, szczyptę cukru i kilka kropel octu, zalać niewielką ilością wrzątku, aby uzyskać bardzo pyszny i aromatyczny sos.

Nie można też pominąć w tym wpisie jednego z najpiękniejszych i najmodniejszych kolorów, który zawdzięcza swoją nazwę tej wspanialej roślinie. Kolor miętowy wnosi radość, piękno i świeżość w każdą stylizację. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz